30 obljetnica AEGEE-Europe

Točno prije 30 godina, tj. 16. travnja 1985., osnovan je AEGEE. 🙂

Temelj AEGEE-a je rezultat EGEE 1 konferencije, koja je organizirana u suradnji s pet Visokih škola u Parizu. Cijeli proces je vodio Franck Biancheri i ubrzo su svi studenti sudionici poželjeli tu konferenciju pretvoriti u organizaciju koja će predstavljati platformu za mlade Europljane.

Cilj osnivača je bio stvoriti platformu za mlade Europljane na kojoj mogu razgovarati o europskim pitanjima i predstaviti svoje ideje kako europskim, tako i nacionalnim institucijama. Zbog jedinstvenosti ideje u to vrijeme, EGEE je lako motivirao mnoge studente da uspostave antene u svojim gradovima.

Naziv EGEE se odnosi na Egejsko more, gdje je demokracija nastala prije 2000 godina. Zbog kolizije imena s jednom francuskom tvrtkom, naziv EGEE je promijenjen u AEGEE 1988.

Kroz 80e vanjski odnosi AEGEE-a su uglavnom bili usmjereni na Europske zajednice. Važno je istaknuti da je 1987. upravo AEGEE promovirao uspostavljanje projekta ERASMUS i time mnogima omogućio nezamjenjivo iskustvo. Danas se nadovezuje na Erasmus program, omogućavajući kraće razmjene svim studentima tokom cijele godine. 🙂

 

30years_small